יין, יאנג, מחזוריות השנה והאדם

יין ויאנג מסמלים הרבה דברים,

ביניהם – מחזוריות.

כולנו  מרגישים את המחזוריות ומתייחסים אליה כדבר ברור.

הסינים לקחו את מערכת החוקים של מחזוריות, והחוקיות שכרוכה במחזוריות היא חלק מהבסיס לפילוסופיה, לדרך חיים ולשיטת רפואה קסומה, שלמרות שהיא עתיקה, הפופולריות שלה רק עולה וגוברת בארץ וברחבי העולם.

ידעתם שרפואה סינית (דיקור וצמחי מרפא) מוצעים כדרך טיפול, לא רק דרך שירותי הבריאות (קופות החולים) אלא בכל בית חולים בארץ!
כמות הידע והמחקר גוברת ועולה, וארגון הבריאות העולמי לפני מספר שנים הכיר ברפואה הסינית ובשיטות האבחון שלה, והגדרות מתוך הרפואה הסינית נכנסו אל תוך ספר ה ICD.
זה מעניין, אבל נשמור את זה לרשומה נוספת בעתיד.

אז נחזור לעניינו, מחזוריות, יין ויאנג – מה זה בעצם אומר?

חשבתם פעם מה המשמעות של יין ויאנג?

כשמדברים על פילוסופיה סינית, חשוב להבין שצורת ההסתכלות של הסינים היא קצת שונה מאשר התפיסה המערבית הרווחת.

כדי להמחיש את ההבדל הזה, לנו יש נטייה לחלק דברים לקצוות: טוב מול רע, לבן מול שחור, גן עדן מול גיהנום.

הנטייה שלנו היא לייחס לכל קצה 100% , משהו מוחלט. כך שלמשל גיהנום יהיה תיאור למקום שהכול בו רע וגן עדן הוא מקום שיש בו רק טוב.
יין  ויאנג הם חלק ממערכת שלמה שמשתנה כל הזמן.

מערכת יין ויאנג מבוססת על מספר עקרונות:

  1. לכל הדברים ישנם שני היבטים: היבט יין והיבט יאנג (למשל, יום ולילה)
  2. כל דבר (יין או יאנג) ניתן לחלק ליין ויאנג (למשל אנחנו יכולים לחלק טמפרטורה לחום (יאנג) וקור (יין) אך אם ניקח את הקור אנחנו יכולים להמשיך לחלק כך שמבחינת הטמפ' משהו קר יהיה יותר יאנג מאשר משהו קפוא
  3. יין ויאנג יוצרים אחד את השני – למרות שיכולים להוות הפכים, לא ניתן להפרידם (כך למשל לא ניתן להגדיר משהו גבוה ללא התייחסות למשהו נמוך)
  4. יין ויאנג הופכים אחד לשני – כאשר אחד מהם מגיע לשיאו אז מתחיל ההיפוך. לדוגמא: בקיץ ביום הכי ארוך בשנה מתחילה להיכנס ולהתחזק האנרגיה של החורף, כך שלמרות שעדיין יש הרבה אור בחוץ, זמן האור מתחיל כל יום להתקצר וזמן החושך מתחיל להתגבר.

הסמל של יין ויאנג שמוכר גם כסמל הטאי צ'י מתאר את הדינמיקה של יין ויאנג: היאנג הינו החלק המואר. היין הינו החלק הכהה.

החוקיות שמאחורי ההר

נהוג להסביר את היין והיאנג בהתבוננות על הר או גבעה. החלק המואר יהיה יאנג והחלק שבצל יהיה יין, מתוך כך ניתן להקיש את מערכת החוקים: היאנג יהיה חם, יסמל את היום, גבוה, בולט. היין לעומתו יהיה קר, יסמל את הלילה, נמוך, אדמתי. בפילוסופיה הסינית גבר מוגדר כיאנג ואישה כיין. לעיתים זה מקומם נשים כיוון שהגבר בטעות מזוהה עם איכויות שבעיניים מערביות נתפסות כטובות יותר: גבוה, חם, אנרגטי. לא ניתן להתכחש לכך זה נשמע טוב יותר מאשר נמוך קר וארצי. אך חשוב להבין שהגבר לא נקבע יאנג דווקא בגלל שהוא מזוהה עם התכונות שצוינו, אלא בגלל שהגבר הולך ומאבד אנרגיה עם השנים. לגברים צעירים לדוגמא יותר חם בד"כ מאשר לנשים צעירות. אך בגיל מבוגר יותר שגבר מאבד אנרגיה נהיה לו קר. האישה לעומת זאת מאבדת חומר – אפשר לראות זאת ב- וסת וגם בהידלדלות חומר בעצמות. כאשר היא מאבדת את החומר (יין) היא מאבדת קור ונהיה לה חם ואז היא חווה גלי חום ותופעות של גיל המעבר. כך הראיה של הרפואה הסינית – אישה עם גלי חום לרוב אינה סובלת מעודף חום אלא מחוסר אנרגיה מקררת (חסר יין) ואז הטיפול בה יהיה לחזק ולהוסיף יין. לעומתה גבר מאבד יאנג ואצלו לרוב נרצה לחזק ולהוסיף יאנג (חום).

יין ויאנג בתוך הטיפול ברפואה סינית

בטיפול ברפואה סינית החלוקה ליין ויאנג היא חלק בלתי נפרד מהאבחנה של המטפל. הלשון, הדופק, אבחון הבטן, היציבה, המראה של המטופל ועוד המון סימנים ייצרו תמונה באיזה מערכות או איברים בגוף קיים חוסר/עודף של יין ויאנג ולפי זה נרצה לאזן אותו בעזרת דיקור בנק' מתאימה, בעזרת צמחים, בעזרת מגע ולפעמים אפילו בעזרת מילה, עצה, או המלצה למטופל – למשל לאכול רימון כדי לחזק את הדם ולהזין את היין.

אז איך אפשר לשלב עקרונות אלו בחיים?

יין קשור להזנה – תשנו טוב ותקפידו לאכול מזון מזין וכך תשמרו על אנרגיית היין שלכם.
עכשיו בראש השנה, הזדמנות נהדרת לאכול רימונים ולחזק את הדם והיין.

יאנג קשור לתנועה – תדאגו כל יום להיות בתנועה. אם אתם לא עושים באופן מסודר פעילות גופנית, אז לפחות תפנו זמן למתיחות ותרגילים שאתם בטוח מכירים.

שנה טובה לכולם

גל דרורי – רפואה סינית

תגובה אחת בנושא “יין, יאנג, מחזוריות השנה והאדם

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s