אני אתחיל מהשורה התחתונה: כדאי ללמוד רק במקום בו תוכנית הלימוד היא של 4 שנים.
מאז שנכנסתי לעולם הטיפול יוצא לי להישאל מדי פעם: איפה כדאי ללמוד? לשמחתי יצא לי לייעץ ולהשפיע על מספר אנשים שבחרו או לפחות הושפעו מההמלצה שלי.
גילוי נאות: אני מרצה במכללת רידמן, כאשר שואלים אותי אני משתף מהחוויה שלי ורוב המתעניינים שהתייעצו איתי באמת נרשמו לרידמן. (יש גם כאלה שלא).
אז מה ההמלצה שלי?
ההחלטה היכן ללמוד היא מאוד קריטית וחשובה. זו החלטה שיש בה השפעה של ממש על החיים בכל כך הרבה רמות. גם מעבר למקצוע או קריירה. התוכן הנלמד במסלול, המורים והחברים ללימודים שפוגשים משפיעים על תפיסת עולמנו.
איפה ללמוד זוהי בחירה מהותית ושווה להקדיש לה זמן, מחשבה ותשומת לב.
אני ממליץ לקבוע פגישה בכמה מכללות. אני ממליץ בד"כ על כמה שמות של מכללות שלא אכתוב כדי לא לפגוע או להמעיט בערכה של מכללה אחרת.
ניתן לראות את רשימת המכללות המוכרות באתר איגוד הרפואה הסינית
רוצים לדעת מה הסיבות שזה כל כך חשוב?
האם את/ה היית הולך לרופא שלמד רק 1/4 מההכשרה המקובלת?
סביר שלא. גם בטיפול ברפואה סינית זה לא מאוד שונה. לאורך ההיסטוריה של הרפואה הסינית נכתבו לא מעט טקסטים על הנזקים העלולים להיגרם לגוף מטיפול שגוי. נושאים מסוג זה כמובן לא נלמדים במסלולים מקוצרים. אין זמן. זה גם אפילו משווק ככה הרבה פעמים – "דיקור מעשי"
יש הרבה סיבות חשובות, ואותן רשמו אחרים. מוזמנים לקרוא את דבריו של אבי פלד, דוברות הלשכה לרפואה סינית – לגבי היקף לימודים מומלץ, לאיזה מכללה לא ללכת ובאיזה מכללה כדאי לבחור
יש גם סיבות נוספות, הן לא המהותיות (הסיבות המהותיות בקישור שציינתי) אבל גם להן יש חשיבות בעיני.
דווקא עליהן אני רוצה לספר:
במילה אחת: קהילה מדהימה
אפרט:
מטפלים ברפואה סינית זוהי קהילה נפלאה. אני לא מכיר עוד קהילות כאלה.
מטפלים מפרגנים אחד לשני באופן שוטף – שולחים הפניות והמלצות אחד לשני בשמחה ואהבה. אני יכול לתת אותי בתור דוגמא: אם פונה אלי חבר, מכר או מטופל מתעניין שגר רחוק, אני בד"כ יפנה אותו למטפל שאני סומך עליו בסביבה שלו. וזה גם הפוך – אני מקבל הפניות ממטפלים אחרים שמפנים אלי מאותה סיבה.
יותר מכך – אפילו במקום בו אני עובד, אני מטפל בילדים וגם אוהב לטפל ולעזור לזוגות בתחום הפריון, קולגה שלי אוהב לטפל ולעזור בבעיות כאב. ואנחנו מפנים אחד לשני בשמחה ואמונה. גם אם טיפלתי בעבר הרבה בבעיות כאב, אני היום מעדיף להפנות מטופלים אליו. אני באמת יודע ומאמין שהוא יכול לעזור. וכך אני יכול להתמקד יותר בטיפול בדברים אחרים.
זה גלגל שמסתובב חזרה כל הזמן ואני באופן שוטף מקבל ממנו הפניות של מטופלים ומטופלות שיותר מתאים לי לטפל בהם.
מטפל שלא למד 4 שנים – לא שותף להפניות מסוג זה. אין שום סיכוי בעולם שאפנה למטפל שלא למד במקום מסודר. ההמלצה שלי תהיה שכדאי להתאמץ גם אם זה אומר לנסוע יותר רחוק וללכת למטפל רציני שאפשר לסמוך עליו.
שיתוף של ידע: בשנים האחרונות התקיימו מפגשים רבים של מטפלים שמלמדים מטפלים ללא עלות.
אולי זה נשמע מוזר למי שלא בעולם הזה.
הרי אנחנו בעידן שכל דבר עולה כסף.
במשך תקופה ממושכת וגם כיום מטפלים ומורים רבים – מפנים זמן לטובת הקהילה ומגיעים ללמד בחינם מתוך נתינה אמיתית ושיתוף בידע ונסיון רב.
ישנם גם אירועים (אפילו פסטיבל (: ) , סדנאות והרצאות מכל הסוגים – גם כאלה בהשתתפות סמלית, וגם כאלה שעולים לא מעט כסף.
כמובן שלכל אלו (בחינם או בתשלום), כדי להצטרף ולהיות חלק – חובה להיות מטפל שלמד במסלול של 4 שנים.
אגב אם כבר ציינתי הרצאות וקהילה – אז הרצאות זה לא רק תוכן ולימוד זה גם המקום למפגש עם קולגות בקהילה , להיכרות, יצירת חברויות ושיתופי פעולה.
אני מכיר מטפלים ומטפלות מקצה רמת הגולן ועד אילת.
יותר מכך – מדי שנה מתרחש בארץ קונגרס לרפואה סינית שאליו מגיעים מכל מהעולם. גם מרצים מעולים וגם מטפלים ממדינות שונות שמגיעים ללמוד כאן בארץ.
בקונגרס האחרון הכרתי מטפלים ממקומות שונים בעולם ואפילו קיבלתי הזמנות לבוא להתארח בחו"ל. אז למי שמעוניין יש גם אפשרות להיות חלק מקהילה גלובלית.
גם בעולם התקן הוא ברור ואיגודים מקצועיים בעולם מכירים בבוגרי הרפואה הסינית בארץ. ישנם קשרים מסודרים בין האיגוד האירופאי לרפואה סינית לאיגוד ולקהילה בארץ. ישנה הצעת חוק מוכנה שזה רק עניין של זמן עד שתעבור בכנסת ולאחר שהיא תעבור – מדקרים במסלול מקוצר לא יהיו רשאים לעסוק בתחום.
קבוצות פייסבוק –
כאן אנחנו מדברים כבר על הפרייה ועזרה הדדית ברמה היום-יומית.
ישנן קבוצות דיון סגורות למטפלים מוסמכים ברפואה סינית שבהם ניתן להתייעץ ולהיעזר בטובי המטפלים בארץ. (הכול כמובן תוך הקפדה על כללים ששומרים על דיסקרטיות מוחלטת של מטופלים)
ישנם מטפלים שיש להם שנים רבות של ניסיון, חלקם אפילו עם מעל 20 שנה של ניסיון והם שמחים לעזור למטפלים אחרים וחולקים בשמחה בידע שלהם. אנחנו חולקים את הניסיון שלנו אחד עם השני, בעיקר ברובד המקצועי הקליני אבל גם עזרה בניהול עסק- איפה כדאי לעשות ביטוח, התנהלות מול הרשויות כעסק, איפה אפשר לקנות ציוד במחירים טובים. ועוד.
כל זה כמובן מיועד רק למטפלים שלמדו 4 שנים.
מקווה שעזרתי.
ואם קראת ברפרוף, ואת/ה מתלבט/ת אם ללמוד במסלול מקוצר או ארוך אז אני ממליץ לקרוא את המאמר של קליניקת שניים, על איך לבחור מטפל ברפואה סינית. התוכן שם רלוונטי מאוד גם למי שמתלבט איפה ללמוד, תקראו ותחשבו טוב – איזה מטפל/ת אני רוצה להיות? והמסר שם ברור: "אין קיצורי דרך"
אז איפה כדאי ללמוד רפואה סינית? רק במקום שמוכר על ידי האגודה או הלשכה